Uppdaterade riktlinjer för utbytesstudier och meritpoäng

Inför höstterminen har Södertörns högskola en ny urvalsprocess för utbytesstudier. Likt tidigare baseras urvalsprocessen på antal högskolepoäng, antal VG-betyg samt meritpoäng från studentkåren. Dessa poäng omräknas från och med höstterminen 2024 till ett meritvärde.

Meritpoängens syfte och funktion

SöderS system för tilldelning av meritpoäng är format för att främja nyfikenhet och ta tillvara på olika aspekter och dimensioner av studentlivet. För att tilldelas högre meritpoäng behöver studenten prova på olika delar av student- och föreningslivet. Det ska däremot varken krävas eller premieras att en student har flera uppdrag samtidigt för att tilldelas högre meritvärde. Därför tilldelas uppdrag olika poäng beroende på uppdragets ansvar och tidsomfattning.

Student kan tilldelas totalt mellan 0,5 och 5 meritpoäng. Om uppdragens totala meritvärde överskrider 5 tilldelas endast 5 meritpoäng. Om uppdragens totala meritvärde understiger 0,5 utdelas inget intyg.

Ansökan om meritpoäng

SöderS ska i samband med ansökningsperioden för utbytesstudier utlysa ansökan om meritpoäng till medlemmar, föreningar, studentrepresentanter och verksamheter. Datum för sista ansökningsdag för meritpoäng är två (2) veckor innan sista ansökningsdag för utbytesstudier.

I ansökan ska studenten ange vilka uppdrag som studenten ansöker om meritpoäng samt en kort beskrivning av uppdragets innehåll.

För att få meritpoäng för engagemang och aktiviteter krävs det att studenten har genomfört och avslutat sitt uppdrag, formellt har tilldelats uppdraget av någon ansvarig funktion inom SöderS,
dess föreningar eller verksamheter samt är medlem i SöderS vid ansökningstillfället.

Inbjudan till Påverkansforum #1 HT24