Utlysning av hörandegrupp för rekrytering av ny rektor

Den 30 juni 2025 kliver nuvarande rektor, Gustav Amberg, av sitt uppdrag och nu söker vi studenter som vill vara en del av rekryteringsprocessen som till regeringen ska lägga förslag på ny rektor för Södertörns högskola 2025-2031.

Rekryteringsprocessen utgörs av tre större grupperingar: högskolestyrelsen, bedömargrupper och hörandegruppen. Nu söker vi fem studenter till hörandegruppen.

Om uppdraget

Hörandegruppens uppdrag är att intervjua slutkandidaterna och lämna synpunkter till styrelsens beredningsgrupp. Intervjuerna kommer att hållas i december och januari. Som en del av hörandegruppen ska du delta vid samtliga intervjutillfällen.

Uppdraget är arvodesberättigat.

Ansökan till uppdraget

Sista dag att söka till hörandegruppen för rekrytering av ny rektor är söndag 29 september. Hörandegruppen kommer att utses under vecka 40.

Du ska

  • vara medlem i Södertörns högskolas studentkår
  • ha grundläggande kunskap om högskolans organisation
  • ha erfarenhet av att vara studentrepresentant

Vi kommer vid sammansättning av hörandegruppen premiera en representativ bredd av högskolans studenter och utbildningar. Påverkande faktorer är utbildning och utbildningsnivå samt förenings- eller annat kårengagemang under studietiden.

Så här går rekryteringen till

Rektor vid Södertörns högskola anställs genom ett regeringsbeslut efter förslag från högskolans styrelse. Anställningen för en rektor är sex år och den får förnyas högst två gånger om vardera tre år, vilket innebär att en rektor kan sitta som längst 12 år vid ett lärosäte. Innan styrelsen lämnar sitt förslag ska ett hörande ske med lärare, övriga anställda och studenter.

Gustav Ambergs uppdrag som rektor vid Södertörns högskola sträcker sig till 2025-06-30. Under 2024 inleds därför processen att rekrytera ny rektor för mandatperioden 2025-07-01–2031-06-30.

Generell tidsplan

2023

December
Styrelsen beslutar om rekryteringsprocess och beredningsgrupp

2024

Vårterminen
Undersökning om förutsättningar, vilken typ av rektor behöver högskolan, underlag till kravprofil och hörandeprocess samt uppdrag till hörandegrupp
Maj-juni
Styrelsen beslutar om kravprofil och hörandeprocess samt uppdrag till hörandegrupp
Augusti
Utlysning
Augusti-oktober
Kandidatsök och förintervjuer
Oktober
Hörandegrupp utses (senast 15 oktober)
Sista ansökningsdag (31 oktober)
November
Urval och intervjuer beredningsgrupp
December-januari
Hörandegrupperna håller intervjuer

2025

Januari
Hörandegrupperna återkopplar till beredningsgrupp
Februari
Styrelsen beslutar om förslag till rektor
Juli
Ny rektor tillträder (1 juli)

Berednings- och hörandegrupper

Beredningsgruppen

Beredningsgruppens uppgift är att arbeta enligt tidsplan och att löpande informera styrelsen om utvecklingen av rekryteringsprocessen. Högskolan har tagit hjälp av ett rekryteringsföretag som bistår styrelsens beredningsgrupp i rekryteringsprocessen.

Beredningsgruppen består av:
styrelsens ordförande,
styrelsens vice ordförande,
två företrädare för lärarna inom styrelsen,
två företrädare för studenterna inom styrelsen och
två företrädare för personalorganisationerna representerade i styrelsen.

Företrädare för studenterna inom styrelsen är Julia Runnelid och Alice Bergholtz.

Hörandegruppen

Inför att förslag till ny rektor lämnas till regeringen ska lärarna, övrig personal och studenterna höras på det sätt som styrelsen bestämmer (högskoleförordningen 2 kap 8 §). Hörandet ska genomföras med hjälp av en hörandegrupp. Hörandegruppen är rådgivande till styrelsens beredningsgrupp.

Hörandegruppen ska inom sig utse en ordförande som ansvarar för kontakten med beredningsgruppen. Hörandegruppen redogör för sina synpunkter muntligt till beredningsgruppen vid ett gemensamt möte.

Hörandegruppen ska bestå av 22 ledamöter med följande sammansättning:
Lärare: 12 personer
Studenter (inkl. doktorander): 5 personer
Övrig personal: 5 personer

Foto: Anna Hartvig, Södertörns högskola
Matilda Good är SöderS nya verksamhetsutvecklare