Mikael Ström - Södertörns högskolas bästa lärare 2021

Mikael Ström, specialistlärare på institutionen för polisiärt arbete, har mottagit studentkårens pedagogiska pris Guldgripen för 2021.


SöderS utmärkelse Guldgripgen utses varje år i samband med Akademisk högtid och Södertörn hyllar. Med anledning av pandemin flyttades årets akademiska högtid och därmed blev korandet förskjutet därefter. Av de 50 nomineringar vi fick från högskolans studenter var det 21 studenter som nominerade Mikael Ström.

Om Mikael Ström

Ålder: 38 år
Bor: Karlapan
Under min studietid var jag: Väldigt blyg
Om jag inte var lärare skulle jag: Arbeta på ett auktionsverk
I lurarna just nu: Klassisk musik
Om Gustav Amberg (rektor) vore ett djur skulle han vara: En hund.

En rakryggad Mikael mottog sin utmärkelse i Södertörns högskolebibliotek den 14 september. Biblioteket var fyllt av orange västar med texten "Utbildning - Polisen" och när studentkårens ordföranden Batool och Sandra ropar upp honom på scen ekar applåderna från studenter och kollegor. Efter några varv bland glada och gratulerande studenter får vi tid att ställa några frågor.

Hur känns det att få utmärkelsen?


Det är otroligt hedersamt då det är studenternas pris. Att de, av alla lärare, har uppmärksammat mig är överväldigande.

Vad betyder pedagogik för dig?


Pedagogik för mig är tillgänglighet. Tillgänglighet för studenterna att förstå vad jag undervisar om. Det har varit en utmaning under pandemin att möta studenterna över Zoom; jag känner att det mellanmänskliga samspelet stundvis gick förlorat så jag är oerhört glad nu att vi kan träffas här igen.

Vad är det som gjort att du fått så många nomineringar?


Det är svårt att recensera sig själv men det är nog att jag vill förklara tydligt för studenterna. Över 30 % av mina studenter kommer från icke-akademisk bakgrund och då har vi som pedagoger en skyldighet att göra komplicerad lagstiftning tillgänglig för studenterna. Det här ska vara en högskola, och en polisutbildning, för alla. Känner studenterna att de har en lärare och pedagog som vill hjälpa till i den bryggan mellan litteraturen och hur det ska tolkas då tror jag att man har mycket vunnet.

Vad är ditt bästa tips till studenterna?


Följ med i undervisningen från början. Om du känner att du halkar efter - säg det till din lärare. Var tydlig med att du behöver hjälp. Göm dig inte bakom en kursare under studierna för när du väl skriver din tentamina så är inte kursaren där - då är en ensam i sin nakenhet. Så be om hjälp om du behöver. För resurser finns på alla möjliga håll på högskolan.

Sandra Duru (vice ordförande) och Mikael Ström
Minna Räsänen (prefekt för polisutbildningen), Gustav Amberg (rektor) och Mikael Ström
Mikael Ström och Gustav Amberg (rektor)
Förändrat studiemedel från 2023